Teken- en Schilderkunst / Fotografie

Wednesday, 02 June 2021 08:01

NakedRotterdam

Op Facebook zag ik een bericht over Naked Rotterdam, een boeiend project van Leon Schröder. Op zich een simpel idee: fotografeer een aantal mensen, telkens in een identieke setting, zowel gekleed als ongekleed. Gewone mensen, geen modellen, van alle leeftijden en afmetingen. Geen specifieke houdingen of uitdrukkingen. Elke mens hetzelfde, rechtopstaand, zoals hij/zij is. Er is een prachtig boek van gemaakt, en het project heeft een eigen website.

Naked Rotterdam

Wat maakt de foto's in project anders dan een enkele naaktfoto? Ik zie de kracht van de herhaling: 164 foto's tegenover 1. Daarnaast het effect van al die mensen met en zonder kleren: dezelfde persoon, dezelfde setting. Waar kleding een belangrijk deel uitmaakt van het beeld dat we (onbewust) van iemand vormen, verdwijnt deze informatie zodra iemand naakt is. Een arts, bouwvakker, schooljuffrouw en bakker zijn ineens gewoon 'mens'. 

De foto's laten een grote diversiteit aan lichamen zien. Dik, dun, licht, donker, versierd met tatoeages of juist niet. Elk lichaam is mooi en vertelt zijn eigen verhaal. Door de uniformiteit in de foto's vallen verschillen extra goed op. De foto's oordelen niet, interpreteren niet, hebben geen mening. 

More in this category: La petite mort »
 (c) Clixplicit 2021 | contact: info@clixplicit.nl | O6 - 429 425 92